Week van Vitaliteit 2023
Elke dag, 365 dagen per jaar, zoveel mogelijk je goed voelen. Dat is een wens en ook een doel, want bij ZorgSpectrum gunnen we iedere medewerker dat hij/zij zich iedere dag fysiek en mentaal fit voelt. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een minder dagje, maar we hopen echt dat JIJ zoveel mogelijk lekker in je vel zit. Op je werk en ook thuis.
Tijdens de Nationale Vitaliteitsweek van 25 t/m 29 september 2023 geven we binnen ZorgSpectrum bijzondere aandacht dit onderwerp. Nogmaals iedere dag telt, maar het is het altijd fijn om een paar dagen wat extra power te voelen. Daarom hebben we een mooie week voor jullie in petto. Iedere dag vind je op locatie en/of online leuke dingen om te doen voor een extra dosis kracht. Ongetwijfeld dat je de posters ook wel hebt ziet hangen. Het zijn posters met een knipoog en… ook een boodschap! Hieronder lees je waar de poster voor staat. Zie het als inspiratie, want onthoudt voor iedere persoon heeft ‘in je kracht staan’ een eigen betekenis. Dus doe waar jij je lekker en goed bij voelt!

Vitaliteit
Heb jij vandaag al bij jezelf ingecheckt? Hoe zit je vandaag in de spreekwoordelijke ‘race’? Sta je met beide benen op de grond of ben je ergens anders met je hoofd?
Het is goed om elke dag even een moment stil te staan bij hoe jij je vandaag voelt en wat ervoor nodig is om je goed te voelen. Rust, beweging, voeding, mindset, contact met anderen en doen wat je leuk vindt, spelen hierin allemaal een rol. Ook wanneer het een mindere dag is, helpt het om even bij jezelf in te checken. Misschien vind je het fijn om even met iemand anders te delen?
Kortom, ga bij jezelf te rade wat jij vandaag nodig hebt om zoveel mogelijk in je kracht te staan.
Beweging
Lekker bezig hoor met die gezonde gewoonte! Wist je dat beweging een grote positieve bijdrage levert aan hoe jij je voelt? Door te bewegen voel je je vaak fitter. Het verbetert je conditie en het draagt ook bij aan een betere nachtrust. En het zorgt ook nog eens voor meer ontspanning en positieve mindset!
En bewegen kan op zoveel manieren. De een gaat een uurtje knallen in de sportschool en de ander maakt een rustige wandeling. Het maakt niet wat je doet, als je iedere dag maar even beweegt. Soms moet jezelf er even toe zetten, maar uiteindelijk levert het altijd een goed gevoel op. En het op werk? Neem vaker de trap of maak een wandeling tijdens je pauze.
Bekijk ook eens de poster over ademen voor meer ontspanning op jouw dag!


Ademhaling
De krachtigste bondgenoot die je altijd bij hebt ter ontspanning is: jouw ademhaling! Bewust focussen op jouw ademhaling brengt je in verbinding met je lijf en wat je voelt. Ook is het een goede tool om stress weer te laten zakken. Wanneer je onder spanning staat is er een stressreactie in jouw lichaam. Die stressreactie laat jouw lichaam in stressstand staan (vluchten, vechten of verstijven). Dit maakt dat jouw brein niet meer helder kan denken. Een korte ademhalingsoefening kan al helpen om jouw brein weer uit de stressstand te halen.
Hieronder een oefening die je kan doen tijdens als je wilt ontspannen.
Ademhalingsoefening: 6 tellen uit, 4 tellen in
- Focus op je buikademhaling; leg je handen op je buik zodat je hem voelt opbollen bij het inademen;
- Probeer terwijl je zo in- en uitademt, je uitademhaling verder te verlengen dan je inademhaling. Een mooie richtlijn is 6 tellen uit en 4 tellen in. Dit zou dan ongeveer op 6 rustige teugen per minuut komen; waarschijnlijk brengt dit een directe ontspanning.
Wist je dat een goede ademhaling gedurende de dag ook een super positieve invloed heeft op de slaap? Lees meer over slaaptips hieronder!
Voeding
Voeding is de brandstof van ons lichaam! Groentes, vezels en fruit zijn belangrijk en variatie is goed én ook lekker. Het klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren. In de praktijk wint de lekkere trek het vaak toch nog van een gezonde voedzame maaltijd of snacks.
Het gaat om bewustzijn en de balans. En weten wat eten voor je lijf en hoofd doet.
Wil je weten wat het Voedingscentrum zegt over voeding? (klik hier).
Wist je dat voeding invloed heeft op de slaap? Lees hier straks meer over.


Sociaal
Jouw omgeving speelt een belangrijke rol om in je kracht te kunnen staan. Fijne collega’s, een goede sfeer, een steunende partner en gezinsleden hebben allemaal een positieve impact.Helaas is het tegendeel ook waar. Als het niet lekker gaat in je omgeving moet je zelf harder je best doen om je eigen balans te behouden. Kortom, het is belangrijk om support en waardering te ervaren van anderen. Het is altijd een wisselwerking. Dus heb ook oog voor je omgeving. Het hoeft niet altijd gelijk te zijn, maar onder aan de streep is het fijn dat er een evenwicht is.
Hulp vragen aan anderen is ook een goede optie. Wanneer je anderen kunt vertellen wat je nodig hebt, willen de meeste mensen hier ook graag bij helpen. Samen is vaak meer mogelijk en gedeelde smart is halve smart.
Iedereen kan bijdragen aan een positieve (werk)omgeving. Jij dus ook! Super simpel, namelijk door anderen te complimenteren! Het is een krachtig middel om betekenisvolle (werk)relaties op te bouwen. Een manier om gedrag wat je graag ziet te stimuleren. Gebrek aan erkenning en waardering is een van de belangrijkste redenen voor mensen om bij hun baan te vertrekken. Dus laten we daad bij het woord voegen: wie geef jij vandaag een duimpje?
Ps. Als jij een duimpje van iemand ontvangt, neem die dan ook hartelijk in ontvangst! Laat echt even binnenkomen wat de ander eigenlijk tegen je zegt.
Zingeving
Waar kom jij iedere ochtend je bed voor uit? Waar gaat jouw vuurtje door aan? Hoe draag jij met jouw talenten bij aan iets groters dan jezelf? Zinvol werk en vrijetijdsbesteding dragen bij aan energie en een fijne flow in het leven. Op het moment dat we ons niet zinvol voelen, raken we gefrustreerd en lekt energie weg. Juist daarom is het belangrijk om van jezelf weten waarvoor jij je bed uitkomt. En daar je werk en vrije tijd mee vult. Zodra jij je talenten en zingevers kent, kun je hier veel beter op sturen. En dan gaat het energierad vanzelf draaien! Stel jezelf dus eens de vraag:
Waar gaat het jou om in jouw leven en werk?
1. Pak een vel papier en associeer twee minuten lang op deze vraag, door zo veel mogelijk woorden op te schrijven.
2. Kies één woord dat volgens jou de essentie weergeeft. Pak een nieuw vel papier, schrijf het gekozen woord in het midden en associeer daar weer op.
3. Kies opnieuw één woord dat volgens jou de essentie weergeeft. Pak een nieuw vel papier, schrijf het gekozen woord in het midden op en associeer daar weer op.
4. Kies het woord dat jouw essentie weergeeft. Stel jezelf de volgende vragen:
Als ik aan dit woord uitdrukking wil geven in de wereld om mij heen, wat is dan mijn manier?’ Hoe ziet dit er uit? Hoe voelt het? Wat doe ik? PS. Vind je het moeilijk om een intern dialoog te voeren, laat dan een ander de vraag aan je stellen.
5. Herhaal de vraag van stap 4 minimaal drie keer, net zolang totdat het antwoord goed voelt.
Ook heel leuk om met wat teamgenoten te doen tijdens de koffie!


Mindset
Meer bewegen en gezonder eten zijn al snel de zichtbare aspecten van een gezonde leefstijl. Maar een factor waar we minder bewust van zijn is onze ‘mindset’! Een goede manier van omgaan met stress en bewust tijd nemen voor ontspanning hoort echt bij vitaliteit. Stress is namelijk een gegeven. Er zal altijd een bepaalde vorm van stress zijn in het leven.
Uit onderzoek blijkt dat er zes manieren zijn om met stress om te gaan:
- Afleiding: bv. snoepen, alcohol drinken of rondje lopen. De stress wordt door de afleiding gedempt.
- Vermijden: bv. conflicten uit de weggaan of niet naar de dokter gaan. De stress wordt niet erkend.
- Relativeren: bv. de situatie kleiner maken: “ach, zo erg was het niet.” Je respecteert jouw eigen gevoelens van stress niet.
- Piekeren: bv. een negatieve spiraal van gedachten. In het hoofd wordt het erger en erger en je ligt er wakker van. Je maakt de stress groter.
- Klagen: bv. de schuld buiten jezelf leggen en klagen.
- Vasthouden: bv. soms houden mensen de stress vast omdat het winst oplevert; aandacht of een gezamenlijk gespreksonderwerp. De stress houdt stand.
Alle bovengenoemde manieren hoeven niet slecht te zijn. Even klagen of even een wandeling om je hoofd leeg te maken kunnen afstand geven tot de stress. Het wordt pas problematisch als het mechanisme heel dominant is of weer nieuwe problemen oplevert. Bijvoorbeeld: zo fanatiek moeten sporten om de stress maar niet te hoeven voelen, waardoor je niet meer kunt ontspannen. Of zoveel klagen met collega’s dat de werksfeer er onder gaat lijden.
Hoe zorg je dan eigenlijk voor een goede manier van omgaan met stress? Hier vijf tips:
- Mindfulness: focus op wat er nu is/gebeurt.
- Invloed uitoefenen op de stressbron: waar heb je invloed op en wat kun jezelf veranderen?
- Omgaan met stress: hoe kun je de eerder genoemde manieren van omgaan met stress constructief inzetten?
- Zoek steun bij jouw omgeving. Praat erover. Delen (anders dan klagen) kan al veel druk van de ketel halen.
- Gezond blijven: blijven bewegen, jezelf goed voeden, geïnspireerd blijven, blijven verbinden met jouw omgeving zijn allemaal factoren die bijdragen aan het minder ervaren van stress of het sneller herstellen ervan!
Nog meer beweging
Beweging hoeft niet veel tijd te kosten. Even je uitrekken, je nek stretchen of kort opstaan uit je stoel en je benen bewegen of zelfs gekke bekken trekken zijn manieren die al bijdragen aan meer beweging op een dag. Uiteraard geldt ook hier: doe wat bij je past!


Slaap
Slaap is naast eten en drinken een van de belangrijkste benodigdheden voor jouw gezondheid. Slaapgebrek kan bijvoorbeeld leiden tot concentratieproblemen of extra eetlust. Op de lange termijn kan het ook zorgen voor aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en de kans op een depressie verhogen. Slaap draagt bij aan herstel, verbetert je immuunsysteem en zorgt voor een goede hormoonbalans. Genoeg reden dus om voldoende rust te pakken!
Hoeveel uren slaap goed is, verschilt van mens tot mens. Gemiddeld heb je tussen de 7 en 8 uur slaap nodig. Er zijn wel 14 tips voor een goede slaap:
- Eet niet te kort voor het slapen en zeker geen zware maaltijden.
- Ga niet met honger naar bed.
- Drink geen cafeïne houdende dranken 4 uur voor het slapen. Ook nicotine kan zorgen voor een moeilijke slaap.
- Doe een rustig ontspannen ritueel in het uur voor je gaat slapen, zodat je lichaam zich voorbereid op slaap.
- Voorkom piekeren. Als het nodig is, kun je einde van de middag of begin van de avond een piekermoment houden om je hoofd vast leeg te maken.
- Zorg voor voldoende ontspanning en rustmomenten gedurende de dag.
- Zorg voor voldoende beweging overdag, liefst in de buitenlucht.
- Vermijd beeldschermen in de laatste uren voor het slapen. De prikkels houden je hersenen alert. Kies bijvoorbeeld voor lezen, een warm bad, korte avondwandeling of muziek luisteren.
- Drink liever geen alcohol, of maximaal 1 glas per avond. Door alcohol neemt de REM-slaap af (de verwerking van prikkels) en je slaapt minder diep.
- Drink in de avond niet te veel, zodat je niet te vaak wakker wordt voor een toiletbezoek.
- Zorg voor een donkere, goed geventileerde slaapkamer.
- Vermijd dutjes overdag. Indien je het echt nodig hebt, kies dan voor een powernap van maximaal 20 minuten.
- Probeer iedere dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend!
- Van huismiddeltjes als warme melk met honing of kruidenthee is het effect nooit bewezen. Een warme kop thee kan wel bijdragen aan ontspanning. En ontspanning zorgt voor betere slaap!
Zo zie je, alles wat je gedurende de dag doet heeft invloed op jouw slaap! Bekijk de andere posters ook om te zien op welk vlak jij jouw kracht kunt vergroten!
Mindset en sociaal
Samen even keihard lachen om iets is zo lekker. Lachen maakt energie los en zorgt ook voor ontspanning. We kennen allemaal wel zo’n moment dat je niet meer bijkomt van het lachen. En het leven wordt ook een stukje lichter met wat humor en lichtheid.
Dus wie weet een goede grap?

Meer informatie
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Die kun je ons altijd stellen. Neem dan gerust contact op met onze afdeling Leren en ontwikkelen via telefoonnummer 030-6007140 of via mail opleidingen@zorgspectrum.nl. We beantwoorden ze graag en geven je graag advies.