Werken en leren tegelijk is een mooie manier om jezelf vanuit de praktijk te ontwikkelen als zorgprofessional. En goed nieuws… ZorgSpectrum heeft leerwerkplekken waarbij je die kans krijgt! We vertellen je graag meer over hoe een BBL-traject erbij ons uitziet.

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Bij dit type mbo-opleiding ben je vooral aan het werk in de praktijk. Je hebt een leer/arbeidsovereenkomst bij één werkgever voor de duur van je hele opleiding. Ook ZorgSpectrum heeft leerwerkplekken voor BBL-leerlingen.

Voor wie?

ZorgSpectrum heeft diverse BBL-plekken waarop je kunt solliciteren. We hebben onder meer leerwerkplekken voor de opleidingen Helpende niveau 2, Verzorgende IG niveau 3 en Verpleegkundige niveau 4. Op de site bij de vacatures zie je wat er op dit moment beschikbaar is. Je kunt ook een open sollicitatie sturen naar opleidingen@zorgspectrum.nl.

Hoe werkt het ?

Als je solliciteert en je cv/vooropleiding sluit goed aan bij een leerwerkplek, dan nemen we contact met je op. We bespreken de procedure en sturen een assessment. Dat is een online toets waarin je reken- en taalvragen krijgt, maar bijvoorbeeld ook vragen over je motivatie. Wanneer je dit assessment succesvol aflegt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Bij het sollicitatiegesprek is een praktijkopleider aanwezig. Hebben we een klik en zien we dat je gemotiveerd bent? Dan nemen we je aan als leerling. Daarna kan je je inschrijven voor een opleiding. Met een leerwerkplek bij ZorgSpectrum kun je een BBL-opleiding volgen bij ROC Midden-Nederland. Wij betalen je opleiding, je boeken en een deel van je schooldag.

Tijdsinvestering

In een BBL-traject ga je één dag per week naar school. Daarnaast ben je minimaal 24 uur per week beschikbaar om te werken. Heb je voor leren en werken bij ZorgSpectrum gekozen, dan werk je bij ons gedurende je gehele opleiding. Je wisselt wel minimaal één keer van afdeling, meestal is dat een andere locatie of bedrijfseenheid.

Vergoeding

Voor je werkdagen krijg je salaris volgens de CAO-VVT. Ook krijg je, eveneens volgens de CAO, een gedeelte van je schooldag vergoed.

Begeleiding

Tijdens je leerwerktraject krijg je vanuit ZorgSpectrum een praktijkopleider en een werkbegeleider. De praktijkopleider zie je tijdens je sollicitatie. Hij of zij plaatst je op een BBL-plek binnen ZorgSpectrum. De werkbegeleider is je begeleider op de werkvloer. Je ziet hem of haar dan ook regelmatig. Je werkbegeleider beoordeelt bijvoorbeeld ook jouw werk en je kunt bij je werkbegeleider terecht met al je vragen. Dat is fijn, want we vinden het belangrijk dat jij je welkom voelt bij ZorgSpectrum en in het team waarin je bent geplaatst. Wat je precies moet leren, bepaalt school. Per afdeling heb je een aparte werkbegeleider. Je rouleert minimaal één keer en maximaal drie keer van afdeling, afhankelijk van welke opleiding je doet. In de meeste gevallen ga je naar een andere locatie of andere bedrijfseenheid. Zo kun je je binnen onze organisatie goed oriënteren op verschillende mogelijkheden en doelgroepen en erachter komen wat bij jou past. De praktijkopleider bepaalt waar je terechtkomt. Je kunt wel aangeven waar in de organisatie je graag zou willen werken, bijvoorbeeld in welke gemeente, in welke locatie of bij welke bedrijfseenheid. Indien mogelijk houdt de praktijkopleider rekening met jouw wensen.

Leerafdelingen

Je kunt als leerling van ZorgSpectrum op verschillende plekken in de organisatie aan de slag. Een optie is bijvoorbeeld om te werken op een leerafdeling. Zo’n afdeling wordt volledig gedraaid door leerlingen en stagiairs, waardoor je echt met elkaar het vak leert kennen. De ervaring leert dat dit voor velen een inspirerende omgeving is en dat de leerlingen en stagiairs samen een enthousiast team vormen. Uiteraard is er altijd begeleiding van een gediplomeerd verzorgende IG of verpleegkundige. ZorgSpectrum heeft op dit moment twee leerafdelingen: één op een woning van locatie De Geinsche Hof in Nieuwegein en één op de revalidatie in locatie Het Haltna Huis in Houten. In 2021 zullen er meer volgen.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem contact op met onze afdeling Leren en ontwikkelen via telefoonnummer 030-6007140 of via mail opleidingen@zorgspectrum.nl